Tulang rapuh hati waja

PETALING JAYA: “Penyakit dialami menyebabkan saya tidak dapat bergiat aktif dalam sukan ketika di sekolah walaupun ada keinginan untuk mencuba seperti individu lain.

“Namun, saya tidak berputus asa dan mencari peluang hingga menyertai sukan bola tampar duduk dan maraton selepas tamat pengajian di kolej,” kata pesakit tulang rapuh atau Osteogenesis Imperfecta tahap satu, Daniel Lee, 27.

Daniel yang juga anak kedua daripada tiga beradik mengalami penyakit itu sejak lahir dan kekurangan fizikal sering menyebabkan dirinya menjadi mangsa buli ketika di sekolah.

Meskipun begitu, ibunya, Liew Fook Ngoh, 51, sentiasa memberi dorongan hingga memberinya kekuatan meneruskan kehidupan sebagai orang kurang upaya (OKU).

“Ketika kecil, saya tidak aktif dalam sukan kerana tulang tidak kuat dan mudah rapuh jika terlalu banyak bergerak.

Read more at hmetro

Recent Post

Media

The Pompe Family

Last Thursday, April 4th 2019 I received a shocking news that my 43 days old nephew is having a rare disease. He has undergone many

Mawaddah hidap penyakit jarang jumpa
Media

Mawaddah hidap penyakit jarang jumpa

MAS AHMAH JONID begitu teruja bercerita mengenai anak perempuannya, Mawaddah A. Khalil. Begitulah naluri seorang ibu yang sentiasa bangga dengan cahaya matanya di sebalik berdepan